Y: Son Erkek / İnceleme



Uzun süreli bir sessizlikten sonra geri döndüm ve bir incelemeyle karşınızdayım. Evet, Y: Son Erkek.

Seri 10 ciltten oluşuyor, Çizgi Düşler tarafından Türkçeleştirildi.

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki, bu yazıyı okuduktan sonra bu seriye başlama kararı alacaksanız, tek cilt sakın almayın, çünkü bittiğinde ikincisine geçmezseniz sinir bozucu oluyor, benden söylemesi.


Konuya gelecek olursak, hikaye bize ''Dünya'da tek bir erkek kalsaydı ne olurdu?'' sorusunu soruyor. Şahsen ben erkek arkadaş ortamı daha geniş olan biriyim, gerek kafa yapımdan gerek zevklerimden gerek de sosyal becerilerimin düşüklüğünden dolayı. Ve bu erkek ağırlıklı ortamlarda mutlaka en az bir kez konuşulan bir geyik vardır. ''Yaşayan son erkek olmak.'' Yazıyı okuyan erkek arkadaşlar bu durumda kafalarda oluşan görüntüyü zaten biliyor ben kadın okuyucular için açıklayayım; hepsi bütün kadınların onlarla sevişmek isteyeceğini zanneden yüksek libidolu hayaller kuruyor. Fakat Y: Son Erkek, bize olayların hiç de öyle olmayacağını çok güzel bir şekilde anlatıyor. Hikayenin akışı, bağlanışı ve karakter derinlikleri gerçekten muazzam ve konu gerçekten iyi işlenmiş.



Şimdi diyorsunuz ki, ''Niye son erkek kalmış, diğerlerine ne oldu?'' Açıklayayım: Dünyada nerden çıktığı belirsiz bir salgın oluşuyor ve bum! Tüm xy kromozomlu memeliler, evet hayvanlar da dahil, ölüyor. Ama ilginçtir ki salgın sırasında Avustralya'daki sevgilisine evlenme teklif etmek üzere olan Yorick Brown ve maymunu Ampersand, ölmüyor. Bir ablamız ''Bütün erkekler öldü.'' diyip tramvayı kaldıramıyor ve kafasına sıkıyor, bir grup abla ''Doğa ana erkekleri burada istemiyordu.'' diye olayı açıklayıp feminazi, hatta amazon olarak takılıyorlar falan. Çok ilginç şeyler oluyor. Tabii bu sırada Yorick ''Ne salaklık yapsam da başımı belaya soksam?'' diye oradan oraya gidiyor. Böyle anlatınca çok ''meh'' duruyor biliyorum ama vallahi yazarımız Brian K. Vaughan öyle güzel yazmış ki, hiç de meh falan demiyorsunuz. Üzerine bir de Pia Guerra'nın harika çizgileri eklenince, çok güzel bir sonuç ortaya çıkıyor.

Ek olarak, ana hikayenin yanında karakter gelişimleri, aile ilişkileri, Yorick'in tavırları vs. o kadar güzel ve yerinde işlenmiş ki, bir şeylerin sizi rahatsız etmesi imkansız.

Yani arkadaşlar, gerçekten tereddütsüz almanız gerektiğini düşündüğüm cidden iyi bir seriden söz ediyoruz, okuyun ve de okutun!

Unknown

2 yorum:

Instagram